Zo.
Inkomstenbelasting.
Check.

Was dit vanuit Moneybird zo 1,2,3 gedaan? Nou… bijna…
Ik had een paar punten die niet in je jaarafsluiting terug komen, maar wel mega handig zijn als je de inkomstenbelasting zelf wilt gaan doen. Er stonden nog een aantal posten op de balans waardoor bij de Belastingdienst mijn resultaatrekening niet overeen kwam met de balans.
Dit had te maken met de posten ‘nog te rubriceren betalingen’ en de posten onder mijn kapitaal. Doe jij je boekhouding zelf  en wil je je goed voorbereiden op de inkomstenbelasting? Lees dan onderstaand artikel voor mijn tips nav de aangifte inkomstenbelasting.

Jaarafsluiting Moneybird
Als je zelf je boekhouding doet, dan moet je elk boekjaar ook netjes afsluiten. Dat noem je de jaarafsluiting. Dit betekent eigenlijk dat je de winst (of verlies) overboekt naar je balans. Moneybird heeft daar een goed stappenplan en vult de meeste informatie zelf in.

Kat in het bakkie. Dacht ik. Want daar kwam de aangifte inkomstenbelasting. Mijn winst uit de resultaatrekening kwam niet overeen met de winst op de balans. Er stond nog iets goed. Na lang staren naar de resultaatrekening kon ik met volle overtuiging zeggen dat daar alles goed in stond. Op naar de balans…. En ja daar vond ik een paar leerpunten die ik graag met je deel.

Stortingen in je bedrijf
Als je geld stort in je bedrijf, of een bon/factuur privé betaald, dan kies je voor de categorie Stortingen. En dus niet kapitaal.

Categorieën op de balans legen
Na de jaaraangifte raad ik je aan om de categorie stortingen / onttrekkingen op de balans te ‘legen’. Hierdoor begint het jaar weer met een schone lei en krijg je alleen de bedragen te zien die tellen voor het betreffende jaar.

Je doet dit door een memoriaal aan te maken en even die hard te gaan boekhouden. De memoriaal zet je op de eerste dag van het jaar. Je ‘leegt’ deze categorieën door het bedrag in de min te zetten aan de andere kant van de balans. Dus staat er bij ‘Stortingen’ een bedrag van € 1000,- aan de creditzijde van de balans, dan zet je ditzelfde bedrag in de memoriaal aan de debetzijde van de balans. Als tegenhanger zet je ditzelfde bedrag bij kapitaal.

Te rubriceren betalingen
Staat er bij jou op de balans nog een bedrag achter de categorie ‘Te rubriceren betalingen’, zorg dan dat je deze eerst weg werkt. Klik op het bedrag en de optelsom van deze categorie wordt weergegeven. Dit zijn nog openstaande betalingen die moeten worden verantwoord.

FIX JE FINANCIEN

Ben jij je eigen boekhouder en kom je er niet helemaal uit? Op 17 maart heb ik een extra keukentafelsessie ingepland over je jaarafsluiting in Moneybird ter voorbereiding op de aangifte inkomstenbelasting.

Waar: keukentafel (locatie volgt bij aanmelding)
Wanneer: 17 maart 2020
Tijd: 9.30 – 12.00
Prijs: nú € 39,- (normaal € 49,-) excl btw
Hoe: van te voren aanmelden is verplicht