Maak jij voor jezelf een begroting? Dat klinkt heel groot en dat is vaak ook een reden dat kleine ondernemers of startende ondernemers er niet meteen naar om kijken. Maar als je een begroting in het begin nu ook gewoon klein houdt dan is het niet zo moeilijk als je denkt.

Een begroting is niets meer of minder dan een inschatting maken van wat je gaat verdienen het komende jaar. Begin in kleine stapjes. En kijk eerst gewoon eens naar je inkomsten.

Welke producten / diensten verkoop je? Voor welke prijs? En hoeveel van elk denk je in januari te kunnen verkopen. Hoeveel in februari, maart etc? Houdt hierbij alvast rekening met geplande vakanties, maar ook met de seizoensgevoeligheid in de markt. Niet alle producten en diensten zijn voor het hele jaar een goede sale en in de zomermaanden doen veel bedrijven en particulieren het ook rustiger aan. Maar dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van je business. Zit jij juist in de ijsjes, badpakken of festivals dan is de zomer juist dé beste tijd en plan je de verkopen in die maanden een stuk hoger dan in de wintermaanden.

Waarom zou je een begroting maken?

  1. Door jezelf een doel te stellen, werk je ergens naar toe en is de kans groter dat je deze omzet gaat bereiken.
  2. Door een realistische verwachting te maken van je inkomsten en uitgaven, kun je ook een planning maken van wat je ongeveer jezelf aan salaris kan uitkeren. Vergeet hierin zeker niet een correctie van de inkomstenbelasting mee te nemen.
  3. Als je eenmaal een verwachte omzet en verwachte winst hebt, kun je ook je voorlopige aanslag 2020 invullen en heb je alvast zicht op de te verwachte belasting. Ook daar kun je dan gericht rekening mee houden.

Voor de cijferfreaks onder ons (ik ik ik ik), kun je vervolgens elke maand je daadwerkelijke omzet tegen je verwachte omzet aanleggen om te kijken of je nog op schema zit. Hier kun je dan vervolgens op bij sturen en je strategie aanpassen.

Wil jij wel graag een begroting maken, maar heb je geen idee waar te beginnen of vind je het fijn als iemand meekijkt? Laat het mij weten! In een financiële sessie van twee uur kan ik je een heel eind op weg helpen.